Все статьи / Архитектура / Фундамент / Бітумна мастика. Горизонтальна гідроізоляція фундаменту.
5 февраля 2015

Бітумна мастика. Горизонтальна гідроізоляція фундаменту.

Бітумна мастика. Горизонтальна гідроізоляція фундаменту.

Бітумна мастика – для відсікання грунтових вод

 

Підземні та дотичні з грунтом частини будинку піддаються впливу грунтових вод і капілярної вологи. Щоб уберегти фундамент від наслідків цього контакту, необхідна гідроізоляція фундаменту. Використовується для цього - бітумна мастика.

Схема горизонтальної гідроізоляції

1. Бітумна мастика

2. Відмостка

3. Фундамент

 

Будинки будуються в різних місцях, тому ступінь впливу на них вологи та ґрунтових вод теж різна. На те, якою повинна бути гідроізоляція фундаменту, впливають головним чином наступні фактори:

·         вид грунту;

·         рівень грунтових вод;

·         наявність або відсутність підвалу. 

Інформація про вид грунту, на якому буде розташована будівля, дозволяє визначити, якою мірою і де можуть скупчуватися поверхневі (дощові і талі) води, що загрожують для фундаментів і підвалів.

Грунти можуть бути:

·         водопроникними (фільтруючими) - пісок і супісок;

·         водонепроникними (слабофільтруючими) - глина, суглинок.

 

У зоні фундаментів і підвалів можуть з'явитися грунтові води, що залягають вище рівня закладання фундаментів. Але частіше підземні частини будівлі піддаються впливу дощових і талих вод, що просочуються через водопроникні шари грунту. Коли на їх шляху зустрічаються шари грунту зі слабкою фільтрацією, виникають застійні зони так званої підпірної води, яка за наявності ухилу водотривкого шару в бік будинку буде постійно зволожувати підземні конструкції.

У проникних грунтах дощова вода швидко просочується в глибші шари, але зберігається небезпека її капілярного підсосу. Таким чином, волога в грунті може переміщатися на висоту до 1 м вище рівня її джерела - грунтової або підпірної води.

 

Ізоляція підземних частин будинку

 

У будинках без підвалу необхідна горизонтальна вологоізоляція. Традиційно це були два шари толю, з'єднані мастикою і приклеєні нею до фундаменту.

Сьогодні все частіше з цією метою використовується гідроізоляційна бітумна мастика із вмістом бутилкаучуку, стійким до морозів. Вона укладається поверх фундаментної стрічки, а також поверх фундаментних стін, вище рівня землі. Перед укладанням плівки поверхню фундаменту потрібно вирівняти цементним розчином.

У будинках без підвалу слід також застосовувати вертикальну ізоляцію, виконуючи її до висоти 30 см вище рівня землі.

У будинках з підвалом стіни також слід захистити за допомогою вертикальної і горизонтальної ізоляції. Якщо грунт не дуже вологий і підошва фундаменту знаходиться вище рівня грунтових вод, застосовується горизонтальна ізоляція. Вона укладається в двох місцях: один раз - безпосередньо на фундаментній стрічці бітумною мастикою, а другий - на висоті 30-50 см над рівнем землі, але завжди нижче перекриття над підвалом.

На зовнішній поверхні стін влаштовується вертикальна ізоляція. Якщо грунтові умови вимагають застосування дренажу, використовується багатошарова ізоляція з включенням до її складу профільованою мембрани і геотекстилю.

Источник: ТОВ "ГІТПЛЮС"