Все статьи / Инженерные системы и коммуникации / Альтернативные источники энергии и энергосбережение / Найбільша в світі сонячна електростанція знаходиться в Україні?
7 мая 2013

Найбільша в світі сонячна електростанція знаходиться в Україні?

Найбільша в світі сонячна електростанція знаходиться в Україні?

В кінці 2011 року в Криму біля села Ключі була запущена найбільша на планеті сонячна електростанція (СЕС) «Перово» потужністю 105,5 МВт, яка складається з 455 532 фотоелектричних модулів. Її площа близько 200 гектарів (приблизно 260 футбольних полів). Дана установка за 2012 рік виробила 133 000 МВт годин чистої електроенергії. Цього достатньо для задоволення планової пікової потреби в електроенергії Сімферополя, столиці Криму. Станція дозволяє скорочувати викиди СО2 на 105 тисяч тонн на рік. Протягом рекордних 7 місяців будівництва проекту «Перово», було створено 800 робочих місць для місцевого населення.

Майже рік тому дана електростанція рахувалася найбільшою в світі, про що встигли повідомити деякі українські ЗМІ. Її номінальна потужність на 7 МВт перевищувала потужність канадської сонячної електростанції.

Також, напередодні, в жовтні 2011 була запущена ще одна СЕС «Охотникове» в тому ж Криму, її номінальна потужність склала 80 МВт. Цей комплекс рахувався п’ятим в світі за кількістю енергії, яка виробляється за рахунок сонця.

Ми би могли і досі пишатися досягненнями наших енергетиків та австрійської компанії «Activ Solar», яка реалізовувала даний проект. Але прогрес не стоїть на місці і зараз в світі дуже активно впроваджуються сонячні технології. Лише протягом минулого року було запущено кілька надпотужних проектів сонячних електростанцій. Так, на даний момент лідирує аризонська СЕС «The Agua Caliente» потужністю 247 МВт, за нею індійська «Charanka Solar Park» потужністю 214 МВт, на третьому місці двохсотмегаватна китайська «Golmud Solar Park». Нижче в списку знаходиться ще сім проектів, які реалізовані в США, Німеччині, Індії, Китаї та Франції.

Тож наша СЕС «Перово», яка ще на кінець 2011 року рахувалася світовим лідером у виробництві сонячної електроенергії зараз опустилася на 11 місце, а її попередниця - СЕС «Охотникове» на 20 місце.

Незважаючи на це, сонячна енергетика в Україні досить стрімко розвивається. Крім того і населення все частіше використовує ці технології в житті та побуті. Це, скоріш за все, зумовлено трьома факторами:

1.       Зниженням цін на фотоелектричні елементи (так, якщо ще 2 роки тому сонячну батарею потужністю 100 Вт можна було придбати за 300 доларів, то зараз всього за 120).

2.       Існуючим в Україні «зеленим тарифом», який дозволяє виробникам чистої сонячної та вітрової енергії продавати державі 1 кВт електрики за 4-5 грн (цей тариф один з найвищих в світі).

3.       Зміною свідомості людей, адже з кожним роком українці все серйозніше задумуються про енргонезалежність та  збереження нашого довкілля.

Отже, майбутнє за відновлювальними джерелами енергії!

 

Автор: «Енергія природи»

www.npower.com.ua