Все статьи / Архитектура / Кровля и мансарда / Особливості влаштування покрівлі: конструктивні особливості та головні матеріали
14 июля 2021

Особливості влаштування покрівлі: конструктивні особливості та головні матеріали

Покрівля  –  це один із найважливіших елементів будь-якої будівлі, від влаштування якого залежить цілісність на безпека усієї споруди. Саме дах регулярно стикається з впливом атмосферних та механічних факторів. Тому варто прослідкувати, щоб покрівля мала відповідні показники термостійкості, водонепроникності та пожежної безпеки.

Приділити увагу влаштуванню даху варто ще й тому, що саме він забезпечує правильний мікроклімат в споруді та захищає фасад. Якісна покрівля  –  це економія на регулярному ремонті, постійному обслуговуванні, додатковому захисті.

 

Основні види покрівлі

Покрівля може відрізнятися за різними показниками. Це й матеріал, і форма, і спосіб монтажу. Проте основний критерій поділу  –  це нахил. Від нього залежить вибір усіх інших показників.

Існує два типи даху:

  • скатний;
  • плаский.

Кожен тип потребує певного кута нахилу, при якому забезпечується повноцінне відведення водних мас з даху. Якщо нахил менше, ніж 12 °, такий дах називають пласким. Для нього необхідно обирати особливу систему водовідведення, захисту від вологи, тощо. Все інше  –  скатні покрівлі.

Види матеріалів для влаштування покрівлі

Покрівельні покриття можуть бути створені з таких груп матеріалів:

  • силікатні;
  • органічні;
  • металеві.

Силікатні матеріали відрізняються високим рівнем стійкості до впливу вологи, сонячного проміння, перепадів температури, тощо. Сюди входить азбестоцемент та різні типи черепиці. Такі матеріали мають довгий термін експлуатації, але не всі вони повністю екологічні.

Органічні матеріали  –  приклад екологічного покриття, яке може забезпечити надійний захист всієї будівлі. В залежності від типу органіки, матеріали можуть прослужити до 30-35 років. Проте варто памятати, що доведеться приділити особливу увагу заходам протипожежної безпеки. До цієї групи входять дерево, полімерні вироби, різні модифікації бітуму.

Металеві покриття  –  один із найбільш надійних, ефективних та довговічних видів матеріалів. Вони мають безліч переваг. До прикладу, сталеві вироби з антикорозійним покриттям можуть мати термін експлуатації більше, ніж півстоліття. Суміш міді та цинку не боїться корозії, не деформується від перепадів температур та чудово захищає від вологи. Також варто зазначити, що метал  –  екологічне покриття, яке можна використати для повторної переробки.

Як вибрати матеріал покрівлі?

При виборі матеріалу варто орієнтуватися відразу на кілька моментів. По-перше, дуже важливо звернути увагу на кліматичні умови. Деякі варіанти покрівлі краще впораються з великими потоками води та снігу, інші  –  з екстремально високими температурами.

По-друге, для різних типів конструкції даху також обирають оптимальні матеріали. Деякі варіанти можуть бути більш гнучкими та зручними для нестандартних форм. Інші ж додають певної міцності.

Обрати матеріал та тип покрівлі самостійно дуже важко. Лише спеціалісти можуть врахувати усі фактори ризику та особливості будівлі. Краще звернутися по допомогу до професіоналів, ніж витрачати величезні суми на постійний ремонт та заміну даху.

Отримати консультацію спеціаліста можна за телефоном +38 (097) 992 30 91. А приклади якісних покрівельних матеріал модна знайти в каталозі сайтів типу pokrivlya.com.