Все статьи / Архитектура / Кровля и мансарда / Покрівельний гонт: особливості використання та види матеріал
13 мая 2021

Покрівельний гонт: особливості використання та види матеріал

Влаштування покрівлі – дуже важлива частина будівництва та реконструкції. Від якості лаху залежить сухість, а отже і довговічність усієї конструкції. Дуже важливо обрати якісний матеріал, який би відповідав усім стандартам якості та екологічної безпеки. Прекрасний варіант такого продукту – гонт.

Що таке гонт?

Гонтом називають особливий варіант покрівельної дранки, створений із колотих чи розпиляних елементів у вигляді пластин. Зріз таких елементів нагадує будову пташиних гнізд, має форму трапеції або прямокутника. Кожен варіант використовується по-різному.

Наприклад, прямокутну та трапецієвидну продукцію використовують разом з обрешіткою. Для з’єднання елементів між собою зазвичай використовують саморізи або цвяхи. А от укладка гонту по формі гнізда вимагає поєднання деталей по типу “шип у паз”.

Гонт покрівельний традиційно виготовляють з різних видів деревини, проте є і більш сучасні варіанти. Для створення покрівель можна використовувати мідний гонт або продукцію із захисним полімерним покриттям.

Основні види гонту в залежності від способу виготовлення

В залежності від способу виготовлення елементів дранки можна виділити такі типи гонту:

  • Пиляний. В такому випадку пластинки гонту випилюються з дерев’яного брусу. Вони прекрасно підходять для влаштування покрівлі великих масштабів, адже мають велику корисну довжину.
  • Колотий. Такий гонт створюють з деревини ідеально рівної фактури, без тріщин, пошкоджень і навіть сучків. Колота дранка виготовляється з деревини навколо серцевини  –  найбільш міцної та стійкої до впливу зовнішніх факторів.
  • Мозаїчний. Мозаїка створюється не лише з дерев’яного гонту, але й з металевого (частіше  –  мідного). Це найбільш сучасний та надійних варіант. Термін експлуатації залежить від матеріалу виготовлення. Мідь може простояти без змін більше 100 років, дерево  –  від 70.

Кожен варіант має свої особливості. Покрівля гонтою з пиляних пластин монтується досить швидко та має чудові експлуатаційні характеристики. Проте термін використання таких конструкцій менший, ніж колотих чи мозаїчних. При розпилюванні структура деревини втрачається, що впливає на її стійкість.

Колоті елементи більш стійкі та мають довгий термін використання. Але вимагають більше часу та сил на монтування, якщо використовуються для влаштування великої та складної за формою покрівлі.

Мозаїчний гонт  –  універсальний варіант для дахів будь-якої складності та форми. Проте він вимагає від будівельників досвіду та знань. Вартість такого матеріалу дещо вища, що зумовлено складністю техногії виробництва та кращими експлуатаційними характеристиками.

У чому головні переваги гонту?

Гонт покрівельний купити варто з декількох причин. По-перше, це  –  легкий та екологічний матеріал, який без проблем можна транспортувати. Дранка не приносить шкоди довкіллю та не виділяє токсичних речовин. Її невелика вага дозволяє створити надійну покрівлю для конструкцій на стовпових фундаментах.

По-друге, гонт має довгий термін експлуатації і забезпечує повноцінний захист від вологи, холоду та механічних факторів. Цей універсальний матеріал можна використовувати не лише для влаштування даху, але й для декорування фасадів та стін парканів.

Замовити дійсно якісний гонт із сучасного матеріалу можна за номером +38 (097) 992 30 91 або або на сайті pokrivlya.com. В асортименті є величезний вибір продукції європейської якості.