Все статьи / Архитектура / Стены и перекрытия / Посібник для проектування теплоізоляційної оболонки будівель
10 октября 2014

Посібник для проектування теплоізоляційної оболонки будівель

Посібник для проектування теплоізоляційної оболонки будівель

Кожен день ставить перед нами все більше випробувань на шляху інтеграції, чи влучніше  було б сказати – розвитку, в суспільство, в якому енергозатрати на душу населення були б мінімальними. Питання енергозбереження постало перед усіма галузями економіки та комунальної сфери.  В будівництві  ця проблема вирішується  мінімізацією тепловтрат в навколишнє середовище через  огороджувальні конструкції : стіни, перекриття, віконні системи, горища та ін., шляхом їхньої додаткової теплоізоляції.  Донедавна мало хто з людей, які мешкають  в приватних будівлях чи ж тільки їх зводять,  задумувалися над такими термінами як опір теплопередачі чи коефіцієнт теплопровідності матеріалу, але сьогодні ці поняття стали як ніколи актуальними, тому що входять  в загальноприйнятий розрахунок товщини теплоізоляційного шару. 

Тож як правильно провести цей розрахунок,  наскільки це складно? Державне підприємство «Науково-дослідний інститут будівельних конструкцій» (ДП НДІБК) видало посібник для проектування теплоізоляційної оболонки будівель згідно вимог ДСТУ Б В.2.6.-189:2013 «Методи вибору теплоізоляційного матеріалу для утеплення будівель», де на простих прикладах наводяться різні способи облаштування огороджувальних конструкцій та розрахунки до них. Розробниками виступили – Г.Фаренюк, докт.техн. наук (науковий керівник), П.Павлюк, канд. техн. наук, В.Ральчук, Є.Фаренюк, М.Тимофєєв, канд. техн. наук. Свій вклад також внесло підприємство ТОВ «НВП «Укрвермікуліт» (ТМ «Тепловер»).

Сподіваємось цей посібник стане в пригоді багатьом архітекторам, проектантам чи просто прорабам, чиє рішення може зберегти тепло в наших оселях на довгі роки.